İkinci Dünya Savaşı’ndan birkaç yıl sonra, inşaat sektöründe boşluklu profillere ihtiyaç duyulması ve kaynak sektörünün önemli ölçüde ilerlemesi nedeniyle profiller çelik sektörüne girdi.
Bu sektör ilk olarak Almanya’da başlayıp hızla sektördeki yerini almış, İran’da nüfus artışı ve dünya standartlarında konut yapma ihtiyacı nedeniyle kaynak yetersizliğinden dolayı yavaş yavaş ahşap yerini almıştır.Demir ve demir verdi. alüminyum.
Profil türleri
Profil kelimesinde sabit kesit ve uzun boy anlamına gelir ve çelik sektöründe içi boş profil olarak adlandırılır.Genel olarak endüstriyel ve inşaat olmak üzere iki tip profil vardır.
İnşaat profili
İnşaat sektöründe kullanılan bir grup ürün olarak adlandırılır ve kullanım alanları kapı ve pencereleri içerir. birkaç türü olan:
Sıcak haddelenmiş profil: Bu profil, sıcak haddelenmiş çelik külçelerden yapılmıştır ve bir kutu şeklindedir.
Soğuk haddelenmiş profil: Bu tip, kapı çerçeve profilleri, saplamalar vb. dahil olmak üzere hafif inşaat işleri için uygun olan çelik sacların bükülmesi ve şekillendirilmesiyle yapılır.
Kompozit profil: Soğuk haddelenmiş ve sıcak haddelenmiş iki profilin birleştirilmesi ve birleştirilmesiyle üretilir.
Endüstriyel profil
Endüstriyel profil, sanayide kullanılan ve çelik sacdan imal edilen bir üründür.
Bu profil hafif ve ağır olmak üzere iki kategoriye ayrılmıştır. Bu ürün kategorisi kullandıkları mekanik ve elektriksel özelliklerden dolayı ayrı bir önem taşımakta olup, yapı profillerine göre daha fazla dayanım ve mukavemete sahiptir.
Profil oluşturma geçmişi
Kompozit profil: Ülkemizin hava şartlarına ve inşaat ve köprü inşaat sektöründe yapıların korozyon olgusuna göre daha fazla dayanıklılık ve yapının ömrünün arttırılması için bu tip profiller kullanılmaktadır. Ayrıca esnekliği titreşimlere karşı direnci arttırır ve depremlere karşı dayanıklıdır.
Galvanizli profil:(UVPC)
UPVC profil, çift camlı kapı ve pencerelerin imalatında ve yapımında farklı aşamalarda kullanılan bir profildir.
Galvanizli profillerin kullanım şekline ve kullanım yerine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. İçermek :
Çerçeve profili
Orta profil veya mullion
Kanat veya açık profil
Panel profili
zeynep’s profile
Boru profili ve boru bağlantı parçaları profili
UPVC profil standartları
Bu tip profilin iki ana standardı vardır. Bir Avrupa standardı olan İngiliz standardı BS EN 12608 olarak bilinmektedir. Alman standardı RAL GZ 716-1’dir.
Bu standartlar uPVC profillerini farklı açılardan inceler, en önemli noktalardan biri ana duvar ve yan duvarların kalınlıklarıdır.
Bu standartların her ikisinde de ana duvarda 2,8 mm’den ve yan duvarda 2,5 mm’den fazla kalınlık A tipi veya birinci sınıf profil olarak kabul edilir.
Ana duvarda 2,5 mm’den ve yan duvarda 2 mm’den fazla kalınlıklar da B tipi veya sınıf iki profil olarak kabul edilir.
İran’ın İnşaat ve Konut Araştırma Merkezi, inşaat ekipmanı ve malzemeleri için ulusal standardın mütevelli heyeti olarak, bu alanda kapsamlı araştırma ve çalışmalar yapmış ve BS EN 12608 standardını uygun standart olarak seçmiş ve tercüme etmiştir.
Görünüm açısından profil iki kategoriye ayrılır: açık ve kapalı:
Açık bölümlerin profili
Açık bölümlerin profili farklı ölçü ve kalınlıklarda yapılır. Kirişler, kayışlar, inşaat demirleri, dikmeler, köşeler, dörtgenler, kareler vb. görünümlerinden dolayı bu adla bilinir.
Bu kategorideki profil türleri aşağıda incelenmiştir.
z profil: 2,5 cm ve 3 cm kalınlıkta profil üretilmekte olup geniş holler, hangarlar, depolar ve otoparkların çatılarında kullanılmaktadır. Profilin fiyatı, ürünün kalınlığına göre değiştirilebilir.
U profili: En kesiti U şeklinde olan profil olarak adlandırılır.
Şapka profili: Şapka profili açık ve kalkan modelleri mevcuttur.
kapalı profil
Kutular, borular, kapı ve pencere profilleri, UPVC profilleri, elektrikli kepenk kapı profilleri, Hss vb. her türlü kapalı profildir.
HSS, İçi Boş yapısal bölüm anlamına gelir. Bu kesitler geleneksel ve endüstriyel olmak üzere iki yöntem ile soğuk haddeleme yöntemi ile üretilmektedir.Bu kesitler depreme dayanıklıdır ve bu ürünün kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
Köprüler inşa etmek
Stadyumlar
Binaların metal çerçevesi
Demir kapı ve pencere yapmak
otomotiv endüstrisi
Ağır inşaat profili
İran’daki ilk profil üreticisi 1340 yılında faaliyete başlayan Sepenta Sanayi Şirketi, Doğu Azerbaycan eyaletindeki ilk ve en eski profil üreticisi ise Jahan Demir ve Çelik Şirketi’dir.
1336 yılında “Ahmed Ali Hemtian”ın çabalarıyla kapı ve pencereler için metal çerçeve imalatı için bir atölye ile kurulan Jahan Demir Çelik Şirketi, zamanın geçmesiyle ve modern teknoloji ile donatılarak, kapı ve demir pencereleri PVC’ye dönüştürmek ve galvanizli donatı profillerine olan ihtiyaç, faaliyetlerinin büyük çoğunluğunu bu yönde yapmaktadır.
1380 yılında iki üretim hattı ile ülke ihtiyaçlarına göre galvanizli donatı profilleri imalatı alanında faaliyete başlamıştır.
Kompleksin 2012 yılında “World Iron and Steel Company” adı altında resmi faaliyete geçmesiyle birlikte kayar hatlar ile çelik yapı iş makinaları kompleksine eklenmiştir.
Şirket şu anda çelik yapılar ve galvanizli profiller olmak üzere iki sektörde faaliyet göstermekte olup, her iki sektörde de yeteneklerine göre ilerleme için net ufuklar çizmiştir.
Ülkenin ilk ve en büyük galvanizli profil üreticisi ve ihracatçısı
1990 yılı başında yerli PVC kapı ve pencere üreticilerinin de desteği ile; Güçlendirme profilleri üretim hatları sıfırdan