آهن و فولاد جهان

Dünyada ve İran’da kulübe inşaatının tarihi

Fatuhi Mühendis Hanım’ın yazısından alınmıştır;
Dünyada ve İran’da kulübe inşaatının tarihi
Barakalar, genellikle çelikten yapılmış ve çevredeki ortamın kolonsuz olarak alanı tamamen kullanılabilir hale getirdiği ve çatı tipi genellikle eğimli olan metal yapılardır.
Farklı ebatlarda ve farklı açıklık genişlikleri, yükseklikleri ve uzunlukları ile içlerindeki taşıma kar ve rüzgar yüklerinin miktarına göre yapılan sanayi, depo, stadyum, hayvancılık ve kanatlı üretim salonları vb. şekil ve Tasarımları farklıdır.

Metal barakalar neden ve nasıl yapıldı?

Metal hangarlar, endüstri ve teknolojideki ilerlemeyle birlikte zenginleşti; Çünkü bazı büyük projelerde ve kapsamı büyük olan yapılarda beton hangarların kullanımı ve yapımı zor ya da bazı durumlarda imkansız olduğu için metal hangar adı verilen bir yapının ortaya çıkmasıyla birlikte sanayi gelişti ve işleri kolaylaştırdı. tamamlamak.
Bu yapılar, büyük projeleri mümkün kılmanın yanı sıra yüksek dayanıma ve daha düşük maliyete sahipti.
Eski zamanlarda, dökme demir kullanılarak metal yapılar yapıldı, ancak zamanla demir, dökme demirin yerini aldı.
Bundan sonra, düşük karbonlu demir veya dövülebilir demir kullanılarak metal yapılar yapıldı ve zenginleştirildi.
İnşaatçıların demiri bükerek ve şekillendirerek çeşitli yapılar yapmalarına izin veren, demirin dövülebilirliğiydi.
Zamanın geçmesi ve dövülebilir demir yerine çeliğin kullanılması, çeliğin hafifliği, daha fazla esnekliği ve yüksek kalitesi gibi avantajlara sahip olmasıyla birlikte, düşük karbonlu demirin yerini yavaş yavaş çeliğin alması, bugünkü hangarların yapımı kaldırıldı
Çeliğin kullanımının birçok avantajı vardı, bunlardan biri yapının metal çerçevesinin daha az yer kaplamasıydı.

Avrupa ve İran’da sanayi devrimi sonrası hangar inşaatı ve kullanımı
Avrupa’da sanayi devriminin başlamasıyla, dünyanın bu bölgesinde hangar inşaatı da gelişmiş, sanayinin yaygınlaşması ve fabrikaların özel alanlara ihtiyacı ile hangar inşaatı, endüstriyel ilerlemenin temel direklerinden biri olarak kabul edilmiştir. ülkelerin.
Geniş alanlar yaratma ve bunları kullanma ihtiyacının yanı sıra inşaat süresinden ve buna bağlı maliyetlerden tasarruf, ilerleme ve dönüşüm endişesi gibi faktörler, yaklaşık 75 yıl önce İran’da inşaat için hangarların yapılmasına neden oldu. ve Avrupa’nın endüstriyel gelişimine uyum sağlayarak çeşitli atölye çalışmaları başlatılmalıdır.
Bugün ülkenin çeşitli sanayi ve hizmet merkezlerinde yüzbinlerce hangar inşa edilmiş ve faaliyet göstermektedir.

Yıllar içinde döken bileşenlerin bağlantı tipinin neden olduğu değişiklikler

Kulübe inşaat tarihinde, kulübe bileşenlerinin bağlantıları da kendi evrimsel süreçlerine sahip olmuştur, öyle ki bu yapılar başlangıçta kaynakla birleştirilmiştir.
Zamanla bu sayede birbirine bağlanan bileşenlerin tahrip olmasıyla birlikte kaynak kullanımının yerini civata ve somun kullanımı almış ve bu da yapıların hızlı devreye alınmasında ve dirençlerinin artmasında büyük etki yaratmıştır. korozyona karşı farklı türleri ve ayrıca yangınlara karşı yüksek dayanıma sahip olması, bu yöntemin bağlantı döken bileşenlerinde kullanılmasının yaygınlaşmasına neden olmuştur.
Günümüzde civata ve somun kullanımına ek olarak, UBM hangarlarında plakaları dikmek ve entegre etmek için dikiş makinesi adı verilen bir cihaz da kullanılmaktadır.
Barakaların temelde eğimli çatılı büyük metal yapılar olduğu ve daha çok geniş açıklıklar gerektiren mekanlar için kullanıldığı göz önüne alındığında.
Bu nedenle kiriş ve kolonların boyutlarının büyük olması nedeniyle bu yapıların uygulanmasında piyasada bulunan profillerin kullanılması mümkün olmayıp, sac kiriş adı verilen özel olarak yapılması gerekmektedir.

Hangar yapımında beton teknolojisindeki gelişmelerin tarihi

Hangar inşaatının ilerlemesinde büyük etkisi olan bir diğer teknoloji ise beton teknolojisindeki ilerlemedir; Betonarme oluşturarak ve temeli güçlendirerek daha ağır, daha güçlü ve daha büyük yapılar inşa etmek mümkündür.
Yapıya farklı yüklerin beton zemine ve temele aktarılması ve daha sonra zemine aktarılması imkanı, farklı tipte hangarların tasarlanmasını mümkün kıldı ve sundurma inşaat teknolojisi büyük bir adım attı.
Günümüzde bilim ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte fiyat ve uygulama hızı açısından rekabet ayrı bir önem arz etmekte ve bu nedenle sundurma yapım yöntemleri değişmiş ve yapım hızını artıran UBM veya KSPEN gibi cihazlar kullanılmaktadır. • Barakayı 5 kata kadar arttırırken diğer yandan yapının bitmiş fiyatını %50 oranında düşürür.
Günümüz yapıları depreme dayanıklı ve çok hafif ve 120 km/s’e kadar rüzgar hızına dayanıklıdır.
Ayrıca yüzeyinde çok sayıda yiv bulunması nedeniyle hava akımı içlerinde yalıtkan bir örtü görevi görür.
Poliüretan kaplamalar ayrıca çok soğuk veya çok sıcak alanlarda izolasyon için de kullanılabilir. Bu yapılar hafif bir temel üzerine uygulanabilir ve kaynak gerektirmez.